Πίσω Στην Αρχή
ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12
Η πρόκληση να έχεις παιδί στην εφηβεία
Ο ρόλος του γονέα ενός εφήβου είναι πρόκληση και πιθανόν ένα από πιο απαιτητικά αλλά και επιβραβευτικά καθήκοντα που είχατε ποτέ! Συμμετέχετε ενεργά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός μοναδικού ατόμου. Οι έφηβοι επιθυμούν να έχουν συγκινήσεις, προσωπική ζωή, ανεξαρτησία και θέση ενήλικα, δείχνοντας αρκετές φορές ότι δεν είναι ικανοί για κάτι τέτοιο και ότι δεν το αξίζουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι κατά βάθος επιθυμούν την αγάπη,τον σεβασμό και την αποδοχή από την οικογένειά τους. Κανείς δεν περιμένει από τους γονείς να έχουν όλες τις απαντήσεις κάθε στιγμή. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι να δείχνετε στον έφηβο ότι συνειδητοποιείτε τι μπορεί να τον αναστατώνει και ότι γνωρίζετε να λέτε και να κάνετε πράγματα που τον βοηθούν.
Η χρονική περίοδος της εφηβείας δεν είναι πια η ίδια. Έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι η οι έφηβοι σήμερα μπαίνουν στην ήβη σε πολύ πιο πρώιμη ηλικία από ότι παλαιότερα, μερικά παιδιά ακόμη και στην ηλικία των οχτώ ετών, και τείνουν να φεύγουν από το σπίτι σε μεγαλύτερη ηλικία. Ο μέσος νέος φεύγει από το σπίτι σε ηλικία 25-28 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτή οι έφηβοι διανύουν τρεις φάσεις που αντιστοιχούν στα τρία στάδια της εφηβείας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς τα στάδια για να είναι προετοιμασμένοι για ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Ουσιαστικά οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τρία μεγάλα ερωτήματα:
Τα στάδια της εφηβείας
Είμαι φυσιολογικός;
Το αρχικό στάδιο αποτελεί την περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στην ήβη όπου υφίστανται σημαντικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Τις πρώτες μπορείτε να τις δείτε ενώ οι δεύτερες, αν και δεν είναι εμφανείς, είναι πιο δραματικές. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να κλείνονται με τις ώρες στο μπάνιο και να παρατηρούν την παραμικρή αλλαγή στο σώμα τους. Τα επίπεδα των ορμονών τους αυξάνονται και τα σεξουαλικά όργανα ωριμάζουν. Όσον αφορά τα συναισθήματα οι έφηβοι είναι απρόβλεπτοι. Την μια μέρα μπορεί να φαίνονται σταθεροί και ώριμοι, την επόμενη είναι ξαφνικά κακόκεφοι, θυμωμένοι και ανώριμοι στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό όντας υπομονετικοί. Όταν ένας νέος εκρήγνυται, η καλύτερη αντίδραση των γονέων είναι η μη αντίδραση. Αφήστε χρόνο στον έφηβο να ηρεμήσει και αργότερα ρωτήστε πως τα πάει στο σχολείο ή με τους φίλους του.
Κάποιοι έφηβοι είναι πολύ ευαίσθητοι στις σωματικές αλλαγές ώστε μπορεί να τους προκαλέσουν και συναισθηματικές αντιδράσεις. Αποφύγετε τα σχόλια για το σώμα τους, δώστε έμφαση στα θετικά στοιχεία καλλιεργώντας το αίσθημα αυτο-αποδοχής και ενθαρρύνετε τους να ασχοληθούν με δραστηριότητες που αναπτύσσουν το αίσθημα επίτευξης. Μια άλλη συνέπεια της πρόωρης έναρξης της ήβης είναι ότι οι νέοι δραστηριοποιούνται σεξουαλικά σε μικρότερη ηλικία. Ωστόσο, πολλοί νέοι λόγω σωματικής ωρίμανσης πιέζονται να μεγαλώσουν πάρα πολύ γρήγορα και συναισθηματικά, ιδιαίτερα μέσω των περιοδικών και της τηλεόρασης. Αυτό τους δημιουργεί σύγχυση, αμφισβητούν την σεξουαλικότητα τους και κλείνονται στον εαυτό τους αφού ο κόσμος που ζούνε τους τρομάζει.
Οι γονείς πρέπει να αφήνετε χώρο στα παιδιά για να συμβιβαστούν με τις αλλαγές και κυρίως προσπαθήστε να αφήνετε τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Χρησιμοποιήστε γλώσσα που δεν προκαλεί την ευαισθησία των εφήβων ότι ελέγχονται. Να τους παρέχετε ασφάλεια και πάνω από όλα να τους ακούτε και να σέβεστε τις απόψεις τους!
Ποιος είμαι;
Στο μεσαίο στάδιο η ανάγκη των εφήβων να αποκοπούν από τους γονείςγίνεται πιο έντονη, οι γονείς ασκούν μικρή άμεση επιρροή και οι φιλίες γίνονται σταδιακά πιο σημαντικές. Δεν μπορείτε βέβαια να επιλέξετε τους φίλους του παιδιού σας και δεν είναι καλή ιδέα να απαγορεύσετε την συναναστροφή με συγκεκριμένους φίλους. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ταπεινωτικά λόγια γιατί τα αρνητικά σχόλια κάνουν γενικά τους έφηβους αμυντικούς και τους ωθούν προς τους φίλους που δεν εγκρίνετε. Τα ήπια και έμμεσα σχόλια σχετικά με μια ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και όχι οι χαρακτηρισμοί όπως «αντιπαθείς» είναι μια καλή αρχή. Επίσης καλή ιδέα είναι να τους καλωσορίζετε στο σπίτι σας για να τους έχετε κοντά σας και δείξτε ότι τους εμπιστεύεστε.
Η αναζήτηση ταυτότητας είναι μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας έφηβος. Αρκετοί έφηβοι δεν βρίσκουν εύκολα μια ταυτότητα. Προκειμένου να ανακαλύψουν ποιοι είναι δοκιμάζουν το ένα προσωπείο μετά το άλλο για να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Πολλοίσυντάσσονται με ομάδες και συμπεριφορές ώστε να έχουν κάτι με το οποίο θα ταιριάζουν, κάτι στο οποίο θα ανήκουν. Καθεμιά έχει τους δικούς της κανόνες , τη δική της μουσική, τα δικά της ρούχα και σύμβολα. Ας αναγνωρίσουμε την δημιουργικότητα των νέων και ας απολαύσουμε το θέαμα. Το παιχνίδι με τις διάφορες ταυτότητες είναι απολύτως φυσιολογικό και μέρος της προσπάθειας τους να βρουν τον εαυτό τους. Μην αφήσετε την μόδα να σας αποξενώσει από τον έφηβο. Εξάλλου κάτω από τα περίεργα μαλλιά και ρούχα εξακολουθεί να κρύβεται το παιδί σας και η προσοχή σας πρέπει να εστιαστεί στη δική του ευτυχία.
Η θέση μου στον κόσμο;
Οι έφηβοι του τελικού σταδίου προσπαθούν να ορίσουν και να κατανοήσουν το λειτουργικό ρόλο τους στη ζωή, να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Συχνά σε αυτή την περίοδο αρχίζουν να εκτιμούν πάλι τους γονείς τους. Οι νέοι χρειάζονται την στήριξη των γονέων τους στις αποφάσεις που παίρνουν για το μελλοντικό τους προσανατολισμό. Αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να δείξουν πραγματικά οι γονείς ότι ενδιαφέρονται για τα σχέδια και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι έφηβοι. Οι έφηβοι που δεν πετυχαίνουν στα τελευταία χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γνωρίζουν ότι η αξία τους ως άτομα δεν μειώνεται ούτε η μελλοντική τους ευτυχία. Οι νέοι έχουν ανάγκη να μάθουν να δέχονται τα λιγότερο επιθυμητά αποτελέσματα, να κάνουν το κατά δύναμιν και να προχωρούν μπροστά με νέα ενέργεια. Μην επιρρίπτετε ευθύνες και μην κατηγορείτε τον νέο μετά από μια αποτυχία. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι θα απογοητεύσουν τους γονείς τους αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους και κατά συνέπεια έχουν διαρκώς τον φόβο της αποτυχίας. Οι γονείς οφείλουν να είναι σε επιφυλακή για ενδείξεις άγχους και να βρίσκουν χρόνο να κουβεντιάζουν με τον έφηβο. Βρείτε ευκαιρίες να επαινέσετε τις παραμικρές επιτυχίες, τις ικανότητες και τα γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Δείξτε ότι τον αποδέχεστε με τις αδυναμίες του και ότι η αγάπη σας προσφέρεται άνευ όρων! Δώστε του το σαφές μήνυμα ότι δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκή επιτυχία σημαντική αλλά η δική του ευτυχία. Τέλος, αφού εξετάσετε μαζί τις εναλλακτικές επιλογές είναι σημαντικό αυτό που θα σπουδάσουν να είναι δική τους επιλογή. Μην εναποθέσετε σε εκείνους τα δικά σας όνειρα.
ΠΗΓΗ: http://www.babyspace.gr/el/tags/12o-etos